niedziela, 8 listopada 2015

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu - Szymon Kubicki

Email Edytuj post

Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu - Szymon Kubicki


Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu - Szymon Kubicki

Tytuł: Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
Autor: Szymon Kubicki
Wydawnictwo: Literackie
Data wydania: 24 września 2015
Liczba stron: 320


"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" cieszy oczy barwnymi i soczystymi ilustracjami, które, aż zachęcają do gotowania. Książka skupia się na przepisach dla osób, które nie toleruje glutenu. Jednak wymienionych w niej przepisów powinni spróbować i ci, którzy gluten tolerują. Ponieważ są po prostu diabelnie smaczne. Zrobiłem kilka dań z tej książki i muszę stwierdzić, że są na prawdę pyszne, a do tego zdrowe. Muszę nadmienić jeszcze, że nie jestem mistrzem kuchni, a poradziłem sobie z ugotowaniem potraw wymienionych w książce. Tak przynajmniej twierdzą osoby, którym przyszło próbować upitraszonych przeze mnie rarytasów.

Szymon Kubicki znany między innymi ze swojej strony o gotowaniu, na pierwszy rzut oka wyróżnia się swoim wyglądem wikinga. Jednak niech was jego wygląd nie zmyli, ponieważ gotuje on świetnie i przedstawia na dowód sporo ciekawych i niebanalnych przepisów. Gotujący facet może nie jest częstym widokiem, jednak Panu FiK-owi udało się zaciekawić mnie i zmotywować do wypróbowania paru przepisów z jego książki. Muszę przyznać, że potrawy w niej wymienione wychodzą bardzo smaczne, nawet pomimo tego, że bez glutenu. Są to potrawy pobudzające kubki smakowe i otwierające na nowe horyzonty kulinarne. Dzięki niniejszej publikacji wielu z nas będzie mogło otworzyć się na nowe smaki oraz produkty. Produkty często niedoceniane w codziennej kuchni, a posiadające tak ogromy potencjał.

Osoby zmuszone do diety bez glutenowej dzięki tej książce będą mogły wprowadzić do swojej kuchni spore urozmaicenie i nowe smaki. Choć potrawy w niej zawarte powinny przyciągnąć również i innych miłośników sezonowych przepisów oraz prostych i zdrowych składników. Apetyczne, kolorowe i umiarkowane w mięso dania, aż kuszą do zaserwowania ich na naszym stole. Przepisów w książce jest, aż sto trzydzieści, co sprawia, że pole do popisów kulinarnych jest dość duże. Autor opisuje i dzieli na rozdziały produkty, których najczęściej używa. Wyjaśniając przy tym ich liczne zalety i zastosowanie. Przepisy pozwalają wyczarować dania pełne aromatów i dotąd niedoznanych smaków. Pozycja ta jest skierowana do wszystkich, którzy lubią czerpać z jedzenia prawdziwą przyjemność.

"Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu" to prawdziwa kopalnia wiedzy dla każdego kto lubi eksperymentować w kuchni. Sam dzięki niej odkryłem wiele nowych smaków, które z pewnością jeszcze nie raz powtórzę u siebie w domu. Ilustracje zostały bardzo ładnie wykonane, dodając książce wyrazistości. Książka przydatna jest przede wszystkim dla osób, które muszą wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Lecz również dla osób chcących wprowadzić urozmaicenie w codziennej diecie. Różnorodność przepisów i składników jest tak ogromna, że na pewno większość z was znajdzie coś dla siebie. Zapraszam do zapoznania się z przepisami FiKa i spróbowania ugotowania ich we własnym domu. Kto wie, a może odkryjecie dzięki nim pasję w gotowaniu. Gorąco polecam.

Za możliwość przeczytania i zrecenzowania tejże książki serdecznie dziękuję
Wydawnictwu Literackiemu:

Wydawnictwo Literackie
4 komentarze
  1. Ciekawa pozycja, z pewnością sięgnę i wypróbuję parę przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Książka zdecydowanie dla mnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie przeczytam, zapowiada się interesująco. Choć w kuchni nie idzie mi za dobrze :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o tej książce w telewizji, i popieram zdanie, że nie tylko kobiety powinny gotować :)

    OdpowiedzUsuń